Szybki kontakt

Żłobek Montessori
Mądre Główki
ul. Naukowa 35a
01-463 Warszawa

tel. kom.  (+48) 534 1000 55

zlobek@madreglowki.pl

Aktualności

 

Kochane Dzieci,
Szanowni Rodzice,

To niezwykle trudny czas dla nas wszystkich. Nikt z nas nie spodziewał się, że krytyczna sytuacja związana z wirusem, postawi wszystkie placówki oświatowe, dzieci i rodziców oraz całą kadrę w punkcie bez wyjścia.
Nasz żłobek posiada wspaniałe wyposażenie, ogrom materiałów edukacyjnych i pomocy, które z pasją przygotowują nasze Panie.
Cóż z tego, gdy w chwili obecnej wszystko jest niedostępne, objęte ogólnopolską kwarantanna...

Czekamy i tęsknimy za powrotem do normalności, za uśmiechami naszych Dzieci, za rozmowami z Państwem, za wspólnym przebywaniem w naszym żłobku.
Wierzymy, że ta niecodzienna sytuacja, szybko się skończy i pozwoli nam, tak jak zawsze, działać i robić to co sprawia nam satysfakcję, wszystko dla naszych żłobkowiczów.


Obecnie w żłobku odbywa się "wiosenne" sprzątanie, pranie i dezynfekcja. Robimy wszystko, aby już w przyszłym tygodniu wrócić do zdezynfekowanych sal i pomocy.
Nie poddajemy się.
Walczymy!

Za oknem świeci piękne słońce, każdy z nas marzy, aby móc wyjść na wiosenny spacer, zmuszeni jednak jesteśmy do pozostania w domach. Jeśli pomysły na spędzanie czasu z dzieckiem powoli się kończą, to zachęcamy do skorzystania z przesłanego załącznika:)

Nasze dzieci uwielbiają wszelkie masy sensoryczne, dlatego przygotowaliśmy  kilka przepisów, które zapewnią długotrwałą zabawę, działają na zmysły, ćwiczą małą motorykę i przede wszystkim są bezpieczne (bo można je zjeść :).

Zachęcamy do dzielenia się z nami informacjami o dzieciach...

Tęsknimy!

Pozdrawiamy wiosennym słońce,
życzymy dużo zdrowia i miłości.


Żłobek Mądre Główki

 

 

 

MASY PLASTYCZNE

BEZPIECZNE DLA DZIECI

 

Przepis na masę solną

 Potrzebne są:

  • dwie porcje mąki,
  • dwie porcje soli,
  •  jedna porcja wody.

Sól i mąkę mieszamy, dodajemy stopniowo wodę aż do uzyskania plastycznej masy.

Ps. Można ją rozwałkować . Szczelnie zamknięta w lodówce przetrwa nam do 2 dni,  po wysuszeniu jest twarda jak kamień ????

Błyskawiczna ciastolina

Potrzebne są:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka soli,
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szklana wrzątku,
  •  wybrane barwniki spożywcze.

Mieszamy wszystkie składniki suche i olej, na końcu dodajemy wrzątek. Ugniatamy na początku łyżką, a potem gdy się schłodzi, dłońmi. Na końcu dodajemy po rozdzieleniu masy barwniki spożywcze.

Ps. Powstała masa jest delikatniejsza niż masa solna, bardzo plastyczna i przyjemna w ugniataniu, doskonale wyciąga się ją z foremek. Masą można bawić się wielokrotnie, przechowujemy ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciecz nienewtonowska

Oto czego potrzebujemy:

  • mąka ziemniaczana (skrobia)
  • woda
  • (barwnik – opcjonalnie)
    Woda:mąka -> 1:1

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i… możemy zaczynać zabawę ????

Ps. Mąka ziemniaczana w połączeniu z wodą tworzą masę o zaskakujących właściwościach – z jednej strony ciecz jest lejąca, z drugiej strony – zgnieciona lub uderzona robi się naprawdę twarda – można ją skruszyć w palcach.

Pod wrażeniem tej masy są dzieci i dorośli :)

Błoto ????

Potrzebujemy:

  • 3 szklanki kakao,
  • 3 szklanki mąki,
  • szklankę cukru,
  • wodę w ilości „na oko” do uzyskania pożądanej konsystencji

 

Łączymy ze sobą wszystkie składniki i zaczynamy zabawę.

 

UWAGA!

Ta masa należy do tych „BARDZIEJ” brudzących, proponujemy zabezpieczyć folią przestrzeń, w której będziemy się bawić.

 

Ps. Masa ta działa na zmysł dotyku, wzroku, zapachu i smaku ????
 

Kisiel

Najlepiej sprawdza się ten zrobiony w domu np. z soku lub kompotu

Ugotowany, wystudzony przelewamy do miski. Do zabawy wykorzystujemy sitka, łyżki, kubki itp. Wszystkie przedmioty z domowej kuchni.

 

Ps.

Aby wzmocnić działania sensoryczne możemy podczas gotowania kisielu dodać np. wiórki kokosowe, olejek zapachowych lub kilka kropli barwnika spożywczego.